Trappen bestaan er in alle soorten en maten. Natuurlijk is er flink wat variatie in de afmetingen en vormen, maar ook qua materiaalsoort zijn er genoeg opties. Een materiaalsoort die steeds meer aan populariteit wint is de betonnen trap. Naast beton zijn het ook andere materiaalsoorten die in opkomst zijn zoals natuursteen, glas, beton, staal en metaal. En dan is daar ook nog altijd de traditionele houten trap. Waar moet je op letten als je een keuze tussen materiaal maakt? En waarom zou je voor betonnen trappen moeten kiezen?

Praktische en esthetische aspecten van een trap

Er zijn natuurlijk enkele praktische aspecten waar je bij de materiaalkeuze op dient te letten. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud dat een bepaalde trapsoort met zich meebrengt. Een betonnen trap vergt nagenoeg geen onderhoud. Het is natuurlijk ook handig als je voor krasbestendige materialen kiest. Daarnaast speelt het volume dat een trap produceert, zodra je er overheen loopt, ook een belangrijke rol. Een trap die bij iedere trede kraakt is niet voor iedereen geschikt. Daarnaast is het natuurlijk ook zeer welkom als de soort trap die je kiest ook bij de rest van je interieur past. Neem daarom de esthetische aspecten en je eigen smaak ook zeker mee je keuze in het soort materiaal.

Een betonnen trap vergt nagenoeg geen onderhoud.

De voordelen van betonnen trappen

We staan vandaag stil bij betonnen trappen. Deze gaan vaak hand in hand bij een modern interieur. Het past bij de hele industriële uitstraling die op dit moment populair is. Los van de sfeer dat een betonnen trap oproept, brengt deze materiaalkeuze ook voordelen met zich mee. Het materiaal is duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Daarnaast kan beton in werkelijk iedere vorm gegoten worden, dus is het mogelijk om eenvoudig jouw trap compleet naar eigen wens te maken. Het is zelfs mogelijk om de betonnen trappen prefab te laten ontwikkelen, zodat deze in één keer geplaatst wordt op locatie.

Betonnen trappen in alle soorten en maten

De mogelijkheden met beton zijn eindeloos. Van een zwevende trap met zwevende treden die aan de wand hangen, tot een gewone rechte trap met of zonder boom. Kies je voor betonnen steektrappen? Of ga je juist voor een betonnen kwarttrap? Hierbij is het mogelijk om de betonnen trap met onderkwart linksom of rechtsom te maken, of juist een betonnen trap met bovenkwart linksom of rechtsom. Zoals gezegd is beton flexibel en is iedere trap te maken die bij je huis en interieur past. Betonnen splittrappen, betonnen hellingbaantrappen met of zonder bomen, betonnen bloktreden en ook betonnen stapeltreden. Weet jij niet wat voor soort beton trap het beste bij jou past? Neem dan contact op met een expert voor een concreet advies.

Hoe weet je wat voor trap er in je huis of gebouw past?

Er zijn een aantal essentiële aspecten die bepalen wat voor typ betontrap er in je gebouw past. Als eerst is het van belang om de hoogte van de verdiepingsvloer te weten. Dat bepaalt namelijk de optrede van de betonnen trap. Met de optrede wordt de hoogte van de trede bedoeld. De diepte van het trappengat is een ander belangrijk aspect. Hier kun je namelijk de trap in kwijt. Dat wordt de aantrede genoemd en bepaalt de diepte van de trede. Op basis van deze inzichten worden de afmetingen en vorm van de trap van beton samengesteld.

Welke mogelijkheden zijn er in het design van betonnen trappen?

Wat voor uitstraling mag de trap hebben? Het is mogelijk om een beton trap in alle kleuren op te leveren, volledig passend bij jouw interieur. Kies je voor een eenvoudige trap zonder boom, een trap met een structuur erin verwerkt of juist een gladde trap? Een betonnen trap voor buiten bevat vaak een structuur en antislip profiel zodat mensen niet uitglijden zodra het glad wordt. Qua afwerking van de trap kan men uiteraard ook alle kanten op. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de trap van beton af te werken met hout of natuursteen. Bij een betonnen trap kun je qua afwerking ook kiezen voor schilderen, polieren of plinten. Hier geldt wederom wat past er in het interieur en welke uitstraling wil je overbrengen? Twijfel je hierover, dan is het raadzaam om je te laten adviseren door een interieurspecialist. Het is in ieder geval mogelijk om van jouw trap een absolute eyecatcher te maken.

Een prefab betonnen trap of op locatie laten gieten?

Het grote voordeel van prefab betonnen trappen is dat de gehele trap op afstand wordt ontwikkeld. In de fabriek wordt de mal gemaakt, het beton gegoten en verder netjes afgewerkt. Vervolgens wordt de trap op het afgesproken tijdstip naar de locatie gebracht en wordt de prefab elementen in één keer geplaatst. Je hoeft hierbij niet te wachten tot het beton hard is. Het ter plekke storten van het beton is interessant bij complexe constructies en op moeilijk bereikbare plekken. Hoewel de transportkosten lager zijn, moet je hierbij wel wachten tot het beton hard is en vervolgens de bekisting verwijderen.

Concreet advies over betonnen trappen

Concreet Beton is een ervaren specialist in prefab design beton. Wij zijn experts in het ontwerpen en ontwikkelen van beton trappen in alle soorten en maten. Heb jij concrete vragen over betonnen trappen? Neem contact op met ons op, wij geven je een advies op maat. We zorgen dat je woning of bedrijfspand wordt voorzien van een betonnen trap met een robuuste en stijlvolle uitstraling.